Kitap yazmak disiplinli bir çalışma gerektiren oldukça uzun bir yolculuktur. Bu süreci yalnızca bir fikrin bir esere dönüşme olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Aynı zamanda yaratıcı düşünmek ve profesyonel bir çalışma süreci yaratmak gerekir. Dolayısıyla bu yolculuğa çıkmak için öncelikli olarak iyi bir planlama yapmanız ve sonraki her bir adımıprofesyonel bir şekilde yönetmeniz önemlidir.
Eğer bir kitap yazma fikriniz varsa başlangıç olarak bilmeniz gereken en önemli unsurların başında yazacağınız konuya karşı güçlü bir tutku hissetmek ve güçlü bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekir. Büyük bir ilgi duyduğunuz ve derinlemesine bilgi sahibi olduğunuz bir konuda kitap yazmak süreci sizler için kolaylaştıracak ve elbette ortaya çıkan eserin kalitesini arttıracaktır.
Kitap yazmaya başlamadan önce ne yazacağınızı bilmeniz önemlidir. Eğer ne yapacağınızı biliyorsanız hikayenizin ve bu hikayeyle vermek istediğiniz mesajın gücü artacaktır. Bunun ardından kitabın ana hatlarını, karakterlerini ve araştırılacak konuları iyi belirlemeniz gerekir. Bu ön hazırlık aşamasından sonra kitap yazmaya başladığınızda disiplinli olmak, belirli bir yazma rutini oluşturmak benim motivasyonunuzu kaybetmemek süreçte kritik bir rol oynamaktadır.
İyi yazılmış ve başarılı olarak adlandırılan tüm kitapların hazırlanma sürecine bakıldığında sürekli gözden geçirme ve düzenleme süreçleri büyük önem taşımaktadır. İlk taslak bittikten sonra metinlere tekrar tekrar gözden geçirmek, dilbilgisi hatalarını düzeltmek ve eksiklikleri tamamlamak kitabınızı daha profesyonel bir hale getirecektir. Bu süreçte profesyonel bir editörden veya yazarlık koçu ondan yardım almak kalitenizi önemli ölçüde arttıracaktır.
Kitap yazmak bu zorlayıcı bir süreç olabilir. Ancak kitap nasıl yazılır konusunda kapsamlı bilgi sahibi olduğunuzda hayalinizdeki kitabı herkesin ulaşabileceği bir esere dönüştürmek hiç de imkansız değildir. Peki kitap nasıl yazılır? İşte işte bu konuda size rehberlik edecek bazı adımlar ve ipuçları;
Uygun Bir Yazı Alanı Oluşturmak
Kitap yazmak güçlü bir motivasyonun sonucu altından kalkabileceğini biz bir süreçtir. Bu nedenle kitap yazmaya başlamak için öncelikle kendinize rahat ve sessiz bir alan yaratmanız gerekir. Çünkü kitap yazarken dış dünyadan tamamen kokmalı ve sadece yazma işine odaklanmalısınız. Bu nedenle kendiniz için konforlu bir çalışma alanı oluşturmak yazma sürecini doğrudan etkileyecektir.
Kitap yazmak için kendinize uygun bir yazı alanı oluştururken sessiz ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir yer seçmeniz tavsiye edilmektedir. Kendiniz için oluşturacağınız alan neresi olursa olsun her gün düzenli olarak bu alanda yazma pratiği yapmanız gerekecektir.
Kitap Fikrini Belirlemek
Kitap yazmaya başlamadan önce ne yazacağınız konusunda net bir fikrinizin olması gerekir. Eğer kitap fikriniz net değilse yazma süreci bir hayli zorlaşabilir. Kitabınızın konusu hakkında düşünürken kendinize şu soruları sorabilirsiniz;
Bu sorulara cevap bulduğunuzda kitabınızın temel hatlarını daha net bir şekilde belirlemeye başlayabilirsiniz. Birçok yazar için bu aşama yazma sürecinin en kritik kısmıdır çünkü doğru konu seçimi kitabın başarısında büyük rol oynar.
Hikayenizi Ana Hatlarıyla Planlayın
Her bir kitap birbirinden farklı hikayelere ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla kitap yazmaya başlamadan önce mevcut hikayenizin temel hatlarını belirlemek kitap yazma sürecini kolaylaştıracaktır. Çünkü hikayeniz için belirlemiş olduğunuz ana hatlar tüm yazım sürecinde sizlere rehberlik edecektir. Bu aşamada sizlere önerilen kitabınızın genel yapısını oluşturan bölümlerin taslaklarını çıkarmanız olacaktır.
Araştırmanızı Yapın
Kitap yazarken araştırma yapmak çok önemlidir. Yapacağınız her bir araştırma ile hikayenizin doğruluğunu sağlayacak ve anlatımınız daha da derinleşerek okuyuculara güven verecektir.
Araştırmanızı yaparken sizlere tavsiye edilen en önemli nokta tek bir kaynağa odaklanmadan farklı kaynaklardan faydalanabiliyor olmanızdır. Farklı her bir kaynak sizlere farklı bir bakış açısı sunacaktır.
Yazmaya Başlayın ve Düzenli Bir Rutine Bağlı Kalın
Kitap yazma süreci her ne kadar heyecan verici olsa da çoğu zaman zorlayıcı bir süreçtir. Ve elbette ön hazırlıkları yaparak kitabı yazmaya başlıyor olmanız bu aşamada atacağınız ilk adımdır. Yazmaya başladığınızda her şeyin mükemmel olmasını beklemeyin. İlki kitap taslakları çoğunlukla düzensiz olacaktır. Burada önemli olan düşüncelerinizi kağıda dökmek ve yazmaya başlamaktır. Yazdıkça geriye dönük düzenlemeler yapabilir ve metinlerinizde geliştirebilirsiniz.
Yazmaya başladıktan sonra bu süreci düzenli bir rutine bağlamak çok önemlidir. Her gün belirli bir zaman diliminde yazmaya çalışmak ve her gün yazacağınız kelime sayısını bir hedef olarak belirlemek disiplinli bir süreci de beraberinde getirecektir.
İlk Taslağınızı Tamamlayın
İlk taslağınızı tamamlamak çoğu zaman yazma sürecinin en zorlu aşamalarından biridir. Bu süreçte yazının akışı ve kalitesi konusunda şüpheleriniz olabilir. Ancak bu durum oldukçanormaldir. Yazarken zorlandığınız anlar da olacaktır. Bu durum karşısında pes etmeyin.
Gözden Geçirin ve Düzenleyin
Yazdığınız ilk taslak tamamlandığında artık gözden geçirme ve düzenleme aşamasına geçme zamanı gelmiştir. Düzenleme, yazma sürecinin belki de en kritik aşamasıdır. Çünkü yazınızı daha iyi hale getirmek için yeniden çalışmanızı sağlar. Bu süreçte hikayenizdeki karakter tutarsızlıkları, mantık hataları ve anlatım eksikliklerini belirlemek önemlidir.
İkinci Taslağınızı Yazın
İlk taslak tamamlandıktan sonra ikinci taslağı yazma zamanı gelir. İkinci taslak yazdığınız kitabın daha detaylı hale gelmesi için bir fırsattır. Bu aşamada ilk taslakta fark ettiğiniz eksiklikleri giderebilir ve kitabınızın tutarlılığını artırabilirsiniz.
Kitap Yazmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Kitap yazmak disiplin ve kararlılık gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte başarılı olabilmek için atılması gereken bazı önemli adımlar vardır. İşte kitap yazmak için yapmanız gerekenler;
Etkili Bir Kitap Yazmak İçin Hangi Tüyoları Kullanmalısınız?
Etkili bir kitap yazmak, yalnızca iyi bir fikirle başlamakla bitmez. Yazma sürecinde başarıya ulaşmak için birkaç önemli tüyoya dikkat etmek gereklidir. İşte etkili bir kitap yazabilmek için kullanabileceğiniz bazı ipuçları;